Представяне на фондация „Млади медици за България“ /ФММБ/

Уважаеми дами, господа и колеги,

За мен е чест да ви представя членовете на Управителния съвет на фондация „Млади медици за България“ /ФММБ/.
Д-р Анета Славова, старши лекар и ментор в клиника „Медикус Алфа“ – Пловдив;
Цвета Велева, главен мениджър „Здравни грижи“, която ще се занимава с подбор на специалисти по здравни грижи, лаборанти и рехабилитация;
Адв. Димитър Колев, който ще се занимава с юридическите въпроси;
Младен Младенов, той е финансист и ще отговаря за хазната на Фондацията;
Д-р Васил Будев, дентален специалист – това и ще бъде неговият ресор;
Д-р Никола Марков, виден специалист по психиатрия – не може такова начинание без психиатър.
И моя милост д-р Динко Младенов, управител и главен консултант на „Медикус Алфа“ – Пловдив, а вече и председател на Управителния съвет на ФММБ.

Сега искам да представя младите медици – първите 15 бенефициенти.
Ще започна с един колега, чийто професионален път до тук е въплъщение на идеята на ФММБ:
Д-р Благовест Петров – лекар с една година стаж, който по време на следването работеше три години като медицински брат, а сега и като общ лекар в „Медикус Алфа“, а от месец започна специализация по урология в УМБАЛ „Свети Георги“;
Д-р Виолета Желева, работи в „Медикус Алфа“ и е специализант по нефрология в УМБАЛ „Св. Георги“;
Д-р Симона Камберова, работи в „Медикус Алфа“ и е специализант по дерматология в УМБАЛ „Св. Георги“;
Д-р Антония Тричкова, дентален специалист със стаж 4 г., работещ в „Медикус Алфа“;
Д-р Михаил Калнев, работи и специализира неврохирургия в УМБАЛ „Св. Георги“ с 3 години стаж;
Иван Хинев, студент по медицина 3-ти курс в Медицински университет – Варна и УМБАЛ „Св. Марина“;
Лилия Пачалова, студент 2-ри курс в Медицински университет – Пловдив, работи като медицинска сестра в „Медикус Алфа“;
Стела Славова, стажант-лекар към Медицински университет – Пловдив и асистент-лекар към „Медикус Алфа“;
Васил Петров, студент по медицина 4-ти курс в Медицински университет – Пловдив, който работи като медицински брат в УМБАЛ „Пълмед“;
Ангелина Димитрова, студент 2-ри курс „Здравни грижи“, работи в „Медикус Алфа“ като медицинска сестра;
Д-р Костадин Костадинов, работи в „Медикус Алфа“ и е специализант по кардиология в УМБАЛ „Свети Георги“;
Д-р Анна Паришева, лекар с 1 г. стаж, работи в „Медикус Алфа“ и специализира дерматология в УМБАЛ „Св. Георги“;
Д-р Валентин Иванов, работи и е специализант по хирургия в УМБАЛ „Каспела“;
Д-р Гергина Иванова, работи и е специализант по ендокринология в УМБАЛ „Каспела“.
И първият бенефициент чуждестранен студент по медицина Сонам Дендуп от Бутан.

Нали ви прави впечатление, че първите бенефициенти работят в различни болници извън „Медикус Алфа“, включително и с различна форма на собственост.
С учредяването на Фондацията аз осъществих едно отдавнашно мое намерение. Винаги в своята кариера съм се интересувал от съдбата на младите медици и съм се стремял според възможностите да ги подкрепям в тяхното развитие. Това включва и тежки, но справедливи критики. Неоспорим факт е, че младите медици масово напускат България в търсене на по-добро заплащане и по-добри възможности за развитие. Здравните институции, макар и през последните години да декларират проявата на някакви усилия да спрат този процес на емиграция, е ясно, че резултатът, който постигат днес, е необнадеждаващ.
Сякаш МЗ, КЗ към НС, НЗОК, БЛС и др., имащи отношение към здравната система, правят всичко възможно да прокудят нашите млади медицински специалисти. Замислете се само върху проблемите, с които се сблъскват: труден достъп до следдипломна специализация, мизерно заплащане на начинаещите специалисти, нормативни пречки и медицински стандарти, пречещи на бъдещите специализанти, нормативни и законови уредби, които толерират работещи пенсионери в късна пенсионна възраст – именно тези, които заемат евентуалните работни места на младите специалисти и още други и други подобни причини, които в една или друга степен пречат на развитието на бъдещите кадри.
И водещ, разбира се, е хроничният финансов дефицит в системата като последица от недофинансирани КП, неплащане на пълен размер здравни вноски от страна на държавата, присвояване резерва на НЗОК за други цели и т.н. и т.н. – темата е огромна и не е предмет на настоящата ни среща.
През последните години имаше няколко протеста на младите медици, включително и наскоро, които постигат нищожни успехи на принципа на „плачещото бебе“ – дават му малко кърма и водичка, колкото да не умре и то замлъква. Лично аз като млад лекар също съм си патил от системата, както и от лошо отношение на по-старши колеги. И понеже имам силна памет и силно развито чувство за справедливост, реших, че е време да взема този процес в свои ръце и в ръцете на ФММБ. Нашата цел е да помагаме изключително финансово на младите медици, да даваме шанс на здравната система и обществото да получат медицински блага.
Ние, по-старшите колеги, успяхме с времето да се научим как да работим и как не трябва да работим. Този опит бихме искали да предадем безвъзмездно на бъдещите поколения. Има много сбъркани подходи в близкото минало и сегашното настояще.
Нека ви разкажа една любопитна история. Преди около 15 години имахме годишна среща на тогавашната Асоциация на частните лечебни заведения. На тази среща един колега, ще го назова, полага му се – д-р Кузман Николов, специалист по анестезиология, който имаше собствена частна болница. Той тогава се похвали на всеослушание и дори почерпи, че успя да уреди двама български лекари да работят в Германия, срещу което е получил 1000 евро комисионна. Повечето колеги, сред които и д-р Илко Семерджиев, му изръкопляскаха, а аз единствен скочих като ужилен и му казах: „Кузмане, това което правиш е ритуално самоубийство!“. И се оказах прав. В момента частен съдебен изпълнител продава неговата болница „Ескулап“, заради фалит, настъпил поради липса на добри кадри, които да му доведат пациенти, приходи и т.н.
Налични са и други грешни подходи – млади лекари взимат диплома и започват работа във фармацевтична компания. Това си е чисто обезкръвяване откъм кадри и никой не прави нищо по въпроса!
Затова сме в момента тук – с дързък опит да променим нещата към по-добро! Фондацията ни стартира много добре. Учредителният акт е от преди един месец. Скоро след първоначалното си дарение от 10 хиляди лева, д-р Динко Младенов отпразнува личен празник, на който се състоя прекрасна дарителска акция с принос още 35 хиляди лева към Фондацията. Теглейки чертата, Фондацията разполага с 45 хиляди лева стартов капитал.
Както вече отбелязахме, ние подпомагаме младите медици финансово – всичко друго е празни приказки.

31.08.2020 г. д-р Динко Младенов
Пресклуб на БТА – гр. София Председател на УС на ФММБ

Галерия