Разговор с Младен Младенов от Фондация Млади медици за България в предаването “Директно” по Bulgaria ON AIR

Инициатива набира средства в помощ на млади медици. Целта е лекарите да останат да практикуват в България.
Фондация “Млади медици за България” подкрепя специалисти до 35-годишна възраст, които учат или вече практикуват медицина, дентална медицина, фармация, медицински сестри, медицински и рентгенови лаборанти, рехабилитатори, зъботехници и инструктори по хранене, да ги мотивира да остават и да се развиват професионално в България.
Сред другите цели на фондацията са финансова подкрепа на новозавършили чуждестранни медици, мотивирани да останат и работят в България, финансова подкрепа на млади медици, мотивирани да работят (вкл. и почасово) в медицински центрове и болници, извън университетските и областни градове и др.
Има много проблеми, които не са решени през годините. На първо място изключително ниското стартово заплащане на специализантите – 800-900 лв. чисто. Как да ги задържим тези хора в България с подобна заплата? Отделно, ако годишно завършват средно 1000 лекари – общо Медицина и Дентална медицина, едва за 22-23% от тях има осигурена държавна поръчка за специализация. Останалите са на частно. Не получават нищо. Даже доскоро някъде и плащаха, за да специализират. Принудени са да работят на второ, на трето място, за да се издържат.
За последните 10 години са емигрирали 5 000 лекари и 15 000 специалисти по здравни грижи (медицински сестри, лаборанти, рехабилитатори). След още 10 години няма да има кой да работи.
Инициативата ни ще подпомага настоящи и бъдещи медици кадрово и финансово с месечно възнаграждение в размер на половин месечна заплата от тази на начинаещ лекар.